FAQ

Mocht uw vraag er niet bij staan, neem dan contact op met ons! 

 

Wat is een hartstilstand?

 

Wat is een hartaanval en wanneer heb je een hartinfarct?

Een hartaanval komt in veel gevallen onaangekondigd. Kenmerken zijn een drukkende pijn op de borst, soms gecombineerd met uitstralende pijn naar de armen, misselijkheid en zweten. Een hartaanval ontstaat vaak doordat er te weinig bloed door de hartspier kan stromen. Hier zijn meerdere reden voor. Eén van de meest voorkomende redenen is het dichtslibben van de kransslagaders. Door deze vernauwing kan er minder bloed naar een deel van de hartspier gepompt worden. Wanneer een stukje van het hartspierweefsel te weinig bloed krijgt en zelfs afsterft spreekt men van een hartinfarct. Een hartaanval kan een hartstilstand veroorzaken.


Wat gebeurt er bij een hartstilstand?
Bij een hartstilstand pompt het hart het bloed niet meer rond. Het staat meestal niet volledig stil maar het hartritme is verstoord, er is dan sprake van fibrilleren. Dit is een zeer snelle en chaotische prikkeling van de kamers (ventrikelfibrilleren). Het hart trekt niet goed samen, de bloedsomloop komt stil te liggen en er is sprake van een circulatiestoornis. Het lichaam krijgt zo geen zuurstof meer. De hersenen kunnen slechts enkele minuten zonder zuurstof voordat er schade ontstaat en daarna volgen ook ander delen van het lichaam. Het fibrilleren moet gestopt worden, dit noemen we defibrilleren.

Wat is een AED?

 

 


Hoe werkt de AED?
De AED, Automatische Externe Defibrillator, geeft elektrische stroomschokken om het fibrilleren te stoppen zodat het normale hartritme weer hersteld wordt. Het apparaat beschikt over twee pads (plakelektroden) die op de blote borstkas van het slachtoffer worden geplakt om de hartactie te registreren. De Life-Point Pro AED meet het hartritme en bepaalt of een schok nodig is. Het apparaat geeft dus alleen de instructie om op de shock-knop te drukken wanneer analyse uitwijst dat dit noodzakelijk is. Als (per ongeluk) toch op de shock-knop gedrukt wordt wanneer de analyse aangeeft dat dit niet nodig is, dan geeft de Life-Point Pro AED géén schok. De Life-Point Pro AED geeft heldere Nederlandse instructies, bijvoorbeeld om te reanimeren of om de schok toe te dienen. Hoe sneller het hart het bloed weer in het juiste ritme rondpompt, hoe kleiner de kans op schade aan het lichaam of overlijden. Ambulancepersoneel zal de zorg zo snel mogelijk overnemen.Waarom reanimeren?
Door direct te reanimeren met borstcompressies en beademingen wordt er toch in enige mate bloed uit het hart gepompt. Dit verlaagd het risico op schade aan het lichaam. De AED helpt om het normale hartritme te herstellen. Hoe sneller een AED wordt ingezet, hoe groter de kans om een hartstilstand te overleven.

 

Uw AED online registreren?

U kunt uw AED online registreren zodat iedereen in uw omgeving weet waar ze een AED kunnen vinden. Dat kan via de website aed4.nl. 

 

Uzelf als hulpverlener registreren online?

U kunt uzelf aanmelden als burgerhulpverlener via hartslagnu.nl. Mocht er in uw omgeving iets gebeuren dat krijgt u een sms waarin wordt gevraagd om uw hulp.  

 

Hoe werkt uw AED dossier?

Elke maand controleren we samen met u of de staat van de AED nog in orde is. Dit kunt u online bevestigen middels uw online dossier. Log hiervoor in op de website van PreveCo. 

Onder uw dashboard en online dossier vindt u alle informatie om de controle te bevestigen. 

 

 

Hoe kunt u uw AED updaten?

 Als er een update voor uw AED is kunt u deze downloaden en via een mini USB-kabel op uw AED plaatsen. Deze mini USB-kabel wordt niet standaard meegeleverd bij de AED. DIt is een universele mini USB-kabel. 

Op deze pagina vind u informatie over de updates en krijgt u instructies hoe u deze update kunt uitvoeren. 

Wij raden u aan om het video-instructiefilmpje na elke stap te pauzeren. Zo kunt u stap voor stap de update uitvoeren. 

 

Wanneer weet ik of de AED update goed is gegaan?

 Als u na de software update de standaard controle uitvoert geeft de AED Nederlandse-talige instructies en blijft de AED indicator groen.